Buah Kiwi

ASAL

Buah kiwi merupakan buah yang tidak asing lagi bagi rakyat malaysia. Tidak ramai yang mengetahui akan khasiat yang terkandung dalam buah kiwi. Sebenarnya buah kiwi asal dari selatan negara china tempat yang dikenali sebagai Yang Tao. Mereka mengelarkan buah kiwi sebagai buah rasmi negara Republik China. Selain negara china, buah kiwi juga terdapat di india, jepun dan siberia. Penanaman buah kiwi meluas dari negara China pada awal abad ke – 20 apabila biji buah tersebut di perkenalkan di New Zealand. Kebanyakan buah kiwi pada masa tersebut di tanam secara domestik sehinggalah pada tahun 1940 an.

KHASIAT

Menurut laman web http://www.zespri.com.my/ms/faq/1006/ salah satu website yang memperkenalkan buah kiwi dalam produk mereka:

Kajian di Universiti Rutgers menunjukkan buah Kiwi adalah buah yang paling padat kandungan nutrien daripada 27 buah-buahan kegemaran ramai. Ini bermakna, anda memperolehi kebih banyak nutrisi dengan buah kiwi berbanding dengan banyak buah-buahan lain. Satu hidangan 2 buah Kiwi mempunyai lebih banyak Vitamin C berbanding dengan 2 biji buah oren, lebih banyak potasium daripada sebatang pisang, dan lebih banyak serat makanan daripada semangkuk bijirin kepingan sekam.

Advertisements

About berhentisebelumkenyang

blog ini mengisahkan bagaimana cara untuk menjaga kesihatan diri dengan pemakanan yang seimbang. Kerana kita sudah sedia maklum bahawa rakyat malaysia kurang mengamalkan pemakanan yang seimbang dan boleh menjurus kepada kemudaratan diri
This entry was posted in Buah-buahan and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s